Minelab E-Trac

Keskimäärin maksettu hinta: 1145 euroa.
Arvosteluja yhteensä 2 kpl.


Arvostelujen keskiarvot

Käytettävyys: 9
Ergonomia: 9
Laatu: 10
Tarkkuus: 10
Säädettävyys: 10
Aloittajaystävällisyys: 8
Yhteensä pisteitä: 56/60
94

Testien keskiarvot

Ilmatesti: cm
Syvyystesti: cm
Palautuminen: cm
Erottelu: - cm

Rekisteröidy sivuston käyttäjäksi jos haluat itse tehdä arvostelun.

Metallinetsin Minelab E-Trac
Arvostelu kirjoitettu

2.7.2012

Arvostelija

Hytinärhi

Maksettu hinta

Ei annettu. euroa

Käytettävyys: 9
Ergonomia: 8
Laatu: 10
Tarkkuus: 10
Säädettävyys: 10
Aloittajaystävällisyys: 8

Arvosana

94
Arvosana: 94/100
Pisteitä: 55/60

Plussat

+ Smartfind-diskriminointi
+ Herkkyys
+ Pinpointin tarkkuus
+ Häiriösietoisuus
+ Vakaus
+ Säätömahdollisuudet
+ Äänet

Miinukset

- Hinta uutena
- Paino
- Herkkyys pienille kultaesineille

Arvostelu

E-Tracia parjataan milloin mistäkin syystä, mutta sen kohteentunnistus- ja diskriminointijärjestelmä on edelleenkin vertaansa vailla. Laite on myös äärimmäisen vakaa kaikissa olosuhteissa, ja vaikkei sitä ihan ensimmäiseksi etsimeksi voi suositella jo hintansakaan puolesta, on E-Tracin käyttö pienen alkukynnyksen jälkeen helppoa ja huoletonta. Täysautomatiikka pitää lennossa huolen niin maahäiriön suodatuksesta kuin herkkyyden säätämisestäkin, ja käyttäjälle jää lähinnä (syvien) kuoppien kaivamisen vaiva.

Kelakaapeli viedään ohjausboksiin varren sisällä, mistä tavasta muut valmistajat saisivat ottaa oppia. Tämä pitää nimittäin huolen siitä ettei kaapeli koskaan takerru mihinkään esimerkiksi metsässä huiskiessa, eikä huonosti kierretyn kelan liikehtiminen liioin aiheuta häiriöitä etsimelle.

Laitteen äänimaailma on oma lukunsa, ja kun E-Tracin omintakeiseen "huilunsoittoon" tottuu, muuttuu näyttö pian toissijaiseksi välineeksi kohteiden tunnistamisessa. Kolikot ja muut yhtenäiset metalliesineet antavat tasaisen äänen, roskat lurittelevat epämääräisemmin.

Pienen lisäkelan hankkiminen tekee E-Tracista murhaavan tehokkaan kruunukorkeilla ja alumiiniroskalla kyllästetyille nurmialueille, joilla muut etsimet ovat kirjaimellisesti helisemässä. Halutessaan diskriminointikuvion voi vetää vaikka niin kireälle että ainoastaan eurokolikot kuuluvat, mikä ei muiden valmistajien laitteilla kyllä onnistu. Diskriminoinnin määrä ei myöskään vaikuta laitteen etsintäsyvyyteen millään tavalla.

Jos etsintä tapahtuu lähinnä pelloilla tai metsissä, eikä näytölliselle laitteelle ja/tai muulle kuin raudan diskriminoille ole isompaa tarvetta, ei E-Trac välttämättä ole se fiksuin valinta. Yleislaitteeksi kolikoiden metsästykseen se kuitenkin edustaa kutakuinkin parasta mitä rahalla saa.

Arvostelu kirjoitettu

6.3.2012

Arvostelija

TAZ

Maksettu hinta

1145 euroa

Käytettävyys: 9
Ergonomia: 9
Laatu: 10
Tarkkuus: 10
Säädettävyys: 10
Aloittajaystävällisyys: 8

Arvosana

94
Arvosana: 94/100
Pisteitä: 56/60

Plussat

Tarkkuus
Säädöt
Monipuoliset äänet
Häiriönsieto (toiset etsimet, voimalinjat, sähköpaimenet ym.)
Ei vaadi kikkailua (erilaisia huispaustekniikoita)
Näytön taustavalo
Volumesäätö
Kelasuoja mukana

Miinukset

Kallis
Painava
Akkua ei voi ladata irrittamatta sitä laitteesta
Autolaturi ei kuulu myyntipakettiin

Arvostelu

Minelab E-trac on etstin kallimmasta ja monimutkaisemmasta päästä. Olen nyt käyttänyt laitetta kahden kauden ajan yli 200:lla etsintäkeikalla kaikenlaisissa etsintäpaikoissa. Laitteen erittäin monipuoliset säätömahdollisuudet tekevät koneesta ylistyökalun vailla vertaa. Se taipuu lähes joka paikkaan.

Laite toimii ns. FBS (full band spectrum)-periaatteella. Laite lähettää 28:aa taajuutta välillä 1.5 – 100 kHz. Tällä tomintaperiaatteella ei tarvta erillistä maahäiriön poistoa. Laite on myös lähes immuuni ulkopuolisille häiriöille. Vastaavasti laite itse häiritsee toisia toisia etsimiä todella pahasti.

Suurin hienous laitteessa on ”Smartfind”, eli kahteen id-lukuun perustuva discriminaatio. Kohteiden tunnistus tapahtuu sekä magneettisuuden, että johtavuuden perusteella. Erilaisia ID-kombinaatioita on kaikkiaan 1750 joista jokainen on erikseen hyväksyttävissä/hylättävissä. Tämä mahdollistaa erittäin tarkan discriminaation. Erilaisia discriminaatio- ja säätöasetuksia voi tallettaa koneen muistiin ja niitä voi myös tehdä ja muokata erillisellä PC-ohlemalla ja siirtää ne USB:llä laitteeseen.

Laitteen äänimaailma on omaa luokkaansa. Valittavissa on äänet joko kappaleen johtavuuden tai magneettisuuden mukaan. Erilasia äänimaailmoja on 4 . 1- , 2- tai 4-äänisyys sekä multitone jossa ääniä joko 35 tai 50 riippuen siitä valttiinko äänet johtavuuden vai magneettsuuden mukaan. Sinänsä loistavaan äänimaailmaan toivoisin lisäyksenä mahdollsuutta asettaa oma ääni jollekkin tietylle ID-alueelle. Sitten se olisi täydellinen.

Näyttö on iso, selkeä ja sisältää kaikaen tarpeellisen informaation. Pimeässä piippailua helpottaa taustavalo. Käyttöä ajatellen näyttö on välttämätön, koska kaikki säädöt tapahtuvat erilaisten menujen kautta. Erilaisia menuja ja säätöjä on todella paljon ja monet näistä ovat vaikutuksiltaan varsin marginaalisia. Toisaalta ei niiden olemassaolosta haittaakaan ole, eikä mitään dramaattista tapahtu vaikkeivat säädöt ihan kohdallaan olisikaan. Tehdasasetuksillakin laite pelaa jokseenkin loistavasti.

Laite on tukevarakenteinen ja mittasuhteiltaan aikuisten kokoa. Varren pituussäätö tapahtuu pikalinkuilla, jotka ovat tukevaa tekoa eikä välyksiä esiinny. Miinusta tulee laitteen painosta, vaikka kokonausuus onkin hyvä ja tasapainoinen. Vakiokela on erittäin hyvä yleiskäyttöön ja myyntipaketissa tulee kelasuoja mukana. Myös vaihtoehtokeloja on saatavilla. Itse en kuitenkaan ole nähnyt niille tarvetta.

Sähkön saannista huolehtii 9.6 voltin akku tai 8kpl AA-patteria. Myös ladattavien akkupattereideiden käyttö on mahdollista. Akkua ei ole mahdollista ladata irrottamatta sitä laitteesta. Siitä tulee selkeä miinus. Akun kontakteista on kahdessa vuodessa kulunut pinnoite huonoksi jolloin esiintyy alhaisen akkujännitten varoituksia. Akun kontakteja onkin siis syytä varjella ja puhdistella aina sillon tällöin.

Käytössä E-track on täsmällinen ja vakaa eikä se vaadi käyttäjältään minkäälaista kikkailua huispaustekniikassa. Esim. rantapiippailussa kruununukorkit katoavat discin alle ilman mitään kikkailuita. Ei tarvita nopeita kelan heilautuksia eikä erillistä tutkimista DD-kelan kärjellä, vaan homma hoituu ihan normaalilla huispauksella. Erityismaininnan ansaitsee pinpoint, joka on todella tarkka. DD-kelalla pinpointtaminen ei todellakaan tarvitse olla vaikeaa.

Erottelunopeus ei testien perusteella ole parhaalla mahdollisella tasolla. Käytännnössä nopeus on kuitenkin ihan riittävä. Toisaalta, johtuen E-tracin erilaisesta discriminaatiosta eivät testitulokset ole aivan suoraan vertailukelpoisia. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että nopeampiakin laitteita markkinoilla on. Samoin herkkyys pienimpien kultaesineiden (ohuet ketjut, pienet korvikset ja riipukset) kohdalla sietäisi olla parempi.

Aivan aloittelijan laitteeksi en E-tracia suosittele. Jonkinlainen perustietämys ja ymmärrys metallinetsimien toiminnasta ja ominaisuuksista olisi hyvä olla ennenkuin tähän koneeseen tarttuu. E-traciin on saatavissa netistä ilmainen emulaattoriohjelma, jolla koneen säätöihin ja perustoimintaan voi tutustua ennen laitteen hankintaa.

Yhteenvetona:

E-Trac on loistava yleistyökalu. Ikä tosin alkaa jo painaa ja markinoilla on jo paljonkin etsimiä, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan parempia. Kun yhden E-tracin hinnalla saa sekä E-Tracin veroisen peltoetsimen, että lähes Tracin veroisen ranta/nurmikkoetsimen ja vielä jää rahaa pinpointteriin, alkaa se syödä uushankinnan mielekkyyttä. Tämä on tietysti valinta ja arvostuskysymys. Hyväkuntoinen käytetty E-trac kannattaa kyllä ostaa pois jos sattuu sopivaan hintaan saamaan.