Fisher F5

Keskimäärin maksettu hinta: 412 euroa.
Arvosteluja yhteensä 2 kpl.


Arvostelujen keskiarvot

Käytettävyys: 9
Ergonomia: 8
Laatu: 9
Tarkkuus: 9
Säädettävyys: 9
Aloittajaystävällisyys: 6
Yhteensä pisteitä: 49/60
89

Testien keskiarvot

Ilmatesti: 29.0 cm
Syvyystesti: cm
Palautuminen: cm
Erottelu: - cm

Rekisteröidy sivuston käyttäjäksi jos haluat itse tehdä arvostelun.

Metallinetsin Fisher F5


Laitteella löydettyjä esineitä.

1
2
3
4
5
6


Arvostelu kirjoitettu

2.3.2012

Arvostelija

patti

Maksettu hinta

425 euroa

Käytettävyys: 10
Ergonomia: 9
Laatu: 9
Tarkkuus: 9
Säädettävyys: 9
Aloittajaystävällisyys: 6

Arvosana

94
Arvosana: 94/100
Pisteitä: 52/60

Plussat

- erillinen threshold ja gain säätö, jolla voi hakea haluamansa säädöt eri tilanteisiin
- kaikki säädöt yhden säätimen takana ja näppärästi sormien ulottuvilla
- tarkoilla ID-luvuilla pystyy hyvin erottelemaan roskia moderneista kolikoista, etenkin nurmelta etsittäessä pienemmillä keloilla
- kolme etsintätaajuutta häiriöttömän taajuuden löytämiseksi
- toimii tarvittaessa vain yhdellä 9 V paristolla (jonka voi hätätilanteessa napata propointerista)
- 5 v. takuu

Miinukset

- joillakin firmware-versioilla ei näe isoja esineitä lainkaan DD-kelalla diskriminaatiomoodissa (.63 versiossa korjattu)
- notch-diski säädettävissä vain tehdasmääritellyissä segmenteissä, ei yksittäisten ID-lukujen tarkkuudella
- aloittelijalle voi tuottaa ihmetystä laitteen overload-herkkyys, joka ilmenee jopa pulltabin ollessa liian lähellä kelaa. Tätä ei yhtään auta se, että manuaalissa tästä ei mainita mitään.
- huollot tapahtuvat ainoastaan USAssa -> vähintään 1 kk per huolto postituksineen

Arvostelu

Olen nyt käyttänyt F5:ttä kahden kauden ajan noin 150 etsintäkerran verran. Pääasiassa olen käyttänyt laitetta nykyrahan ja korujen etsintään roskaisilta nurmikoilta ja uimarannoilta. Laitteen monipuoliset säätömahdollisuudet gainin ja thresholdin osalta mahdollistavat hyvän roskien ja hyvien kohteiden erottelun. Tätä auttaa myös tarkat ID-luvut, jotka tosin toimivat tarkasti vain noin 3 tuuman (7,5 cm) syvyyteen. Tarkkuutta voi parantaa hankkimalla 5" DD-kelan, jolloin roskaisessa paikassa erottelukyky moninkertaistuu ja samalla roskan kaivamisen tarve vähenee huomattavasti.

DD-kelan kanssa antavat kruunukorkit korkean, 70-80 ID:n mutta normaalietsintää nopeammalla kelan heilautuksella putoaa kruunukorkkien ID rauta-alueelle ja katoaa diskin alle. Vastaavia ID-lukuja antavien kolikoiden ja sormusten kanssa tätä ID-luvun putoamista ei tapahdu, joten kruunukorkit on helppo erotella paremmista kohteista. 5 tuuman kelalla kruunukorkit katoavat rautadiskin alle jo normaalilla kelan liikutusnopeudella.

Laitteessa on valittavissa neljä eri äänimaailmaa. Yksiääninen, kaksiääninen (rauta ja hyvät), kolmiääninen (rauta, matalat ja korkeat hyvät) ja neljä-ääninen (rauta, alumiini ja kulta, Suomeen sopiva kolikkoalue, korkean johtavuuden hopea/kupari). Näistä kaksiääninen sopii parhaiten syvältä etsimiseen ja/tai peltokäyttöön hyvin matalalla diskillä. Roskaisille nykyrahan etsintäpaikoille sopii parhaiten taas neliääninen moodi, koska Suomessa käytetyt kolikot (vanhat markat ja eurot) osuvat sopivasti omalle äänialueelleen ja ovat näin ollen helposti erotettavissa muista signaaleista.

Laitteen varsi on tukevaa rakennetta ja kiristettävät liitosmutterit ovat jämäkät ja helppokäyttöiset. Yhtä asiaa tosin ihmettelen eli miksi elektroniikkaboksista on tehty niin iso ja kuitenkin puolet boksin sisällöstä on pelkkää ilmaa. Boksin suuruus vaikeuttaa laitteen sadesuojausta. Kelat ovat tukevaa tekoa - en omista kelansuojuksia ja käyttötunteja laitteella on satoja mutta silti keloissa ei näy kuin pieniä naarmuja.

F5:een on saatavilla useita eri keloja, joten vaativalle käyttäjälle löytyy sopiva kela joka lähtöön. Itselläni ovat 10,5" konsentrinen vakiokela ja 5" ja 11" DD-kelat. Näistä 11" DD-kela on paras peltokäytössä ja 5" DD-kela taas tekee laitteesta oikean kolikkoimurin nurmikkoetsinnässä. Miinuksena voisi sanoa, että 11" DD kelalla laite on hiukan etupainoinen mutta ei häiritsevästi. Tosin sänkipellolla tai pitkässä heinikossa edes 11" kela ei ole riittävän painava, jotta laite kulkisi pöheikössä ilman hartiavoimia.

Fisherillä on erinomainen asiakaspalvelu laitteen omistajille. Olen ollut yhteydessä tukeen useita kertoja ja vastaukset tulevat parin päivän sisällä suoraan Fisherin huoltoteknikoilta.

Ensimmäiseksi laitteeksi F5 voi olla aluksi vaikeaselkoinen juurikin erillisten gain ja threshold säätöjen ja näytössä jatkuvasti vaihtelevien lukujen vuoksi.

Arvostelu kirjoitettu

2.3.2012

Arvostelija

ZyrTech

Maksettu hinta

399 euroa

Käytettävyys: 8
Ergonomia: 6
Laatu: 9
Tarkkuus: 9
Säädettävyys: 9
Aloittajaystävällisyys: 5

Arvosana

83
Arvosana: 83/100
Pisteitä: 46/60

Testien tuloksia


Ilmatesti:

29.0 cm

Testasin sisällä ilmatestiä maksimiherkkyyksillä mitä pystyi ilman ettei häiriöt häirinnyt liikaa. Gain oli 100 ja threshold oli nollassa.

Gainin pudottaminen normaaliin 85:een, ei vaikuttanut tulokseen mitenkään. Sitä vastoin thresholdin pudottaminen vaikuttaa enemmän.

Plussat

+ Patterikesto
+ Ulkonäkö
+ Monipuoliset säätömahdollisuudet
+ Tarkka pinpoint

Miinukset

- 2x9v paristot
- Painojakauma
- ID:n heittelehtiminen

Arvostelu

Ulkonäkö on tällä etsimellä varsin pramea, nappuloita ja säätimiä löytyy ja boksin näyttö tulvii erilaista informaatiota. ID-luvut on tarkkoja kun esine on lähellä pintaa mutta mitä syvemmällä esine on, sitä enemmän ID-luku heittelehtii. All metal-modea kun käyttää niin ID:n hyppiminen hiukan rauhoittuu ja syvyyttäkin tulee lisää.

En tiedä johtuuko itsestäni mutta F5:n tuntuu raskaalta heilutella, varsinkin pidemmissä sessioissa heilurikäsi väsyy ja etsiminen alkaa tuntua työltä. Voi olla, että johtuu kevyestä kelasta jonka takia paino ei jakaudu ainakaan meikäläiselle oikein.

Yksi ärsyttävä juttu F5:ssa on se, että paristojen vaihtaminen saattaa olla välillä erittäin hankalaa. 9v-paristoissa oleva metallikuori jää helposti pohjastaan paristojen pidikkeen nipsuun jumiin, jolloin paristojen metallikuori helposti vääntyy. Tällöin pariston pois ottaminen on isompi show ja liiallinen voiman käyttö saattaa jopa katkaista paristojen muovisen pidikkeen.

Ensietsimeksi tämä lienee hiukan liian monimutkainen maabalanssisäätöineen, etten ihan ekaksi laitteeksi tätä suosittelisi. Toisaalta säätömahdollisuuksia on niin paljon, että tällä laitteella pärjää useamman vuoden.